:
00
:
00
:
00
:
00
:
00
:
00
:
00
:
00
:
00
:
00
:
00
:
00

Heb ik HPV?

HPV (Humaan Papillomavirus) is een van de meest voorkomende virussen ter wereld. Hoewel de meeste infecties vanzelf verdwijnen, kunnen sommige typen ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals genitale wratten en kanker. Vraag jij je af of je besmet bent? Lees verder en ontdek wat je moet weten over HPV.

De geschiedenis van HPV: van ontdekking tot doorbraak in kankerpreventie

Wist je dat het humaan papillomavirus, oftewel HPV, één van de meest voorkomende seksueel overdraagbare virussen ter wereld is? En dat het verband houdt met verschillende vormen van kanker, waaronder baarmoederhalskanker? Toch is dit virus pas relatief recent écht goed begrepen. In dit artikel nemen we je mee door de fascinerende geschiedenis van HPV: hoe het werd ontdekt, wat wetenschappers erover leerden en hoe die kennis levens redt.

Wat is HPV eigenlijk?

HPV is een verzamelnaam voor een groep van meer dan 100 virustypen, waarvan sommige onschuldig zijn (zoals die een gewone wrat veroorzaken) en andere schadelijk kunnen zijn. Een deel van de HPV-typen wordt seksueel overgedragen en nestelt zich in de slijmvliezen van geslachtsdelen, anus, mond of keel. Meestal ruimt je lichaam het virus vanzelf op. Maar in sommige gevallen blijft het virus actief, en dan kan het leiden tot veranderingen in cellen wat op termijn kanker kan veroorzaken.

De ontdekking: van wrat tot wetenschappelijke puzzel

De eerste verwijzingen naar papillomavirussen gaan eeuwen terug. In de 20e eeuw begonnen wetenschappers echt te onderzoeken wat deze virussen deden in het menselijk lichaam. Maar het duurde tot in de jaren ’70 voordat er een serieuze link werd gelegd tussen HPV en kanker.

Een Duitse viroloog, Harald zur Hausen, was een pionier op dit gebied. Terwijl veel wetenschappers dachten dat herpes een rol speelde bij baarmoederhalskanker, stelde hij een gedurfde hypothese: het kon HPV zijn. Ondanks veel kritiek ging hij door, en in 1983 slaagde hij erin om HPV-16 te isoleren uit kankercellen van de baarmoederhals. Een jaar later vond hij ook HPV-18  twee typen die vandaag de dag bekendstaan als de meest risicovolle varianten.

Zijn werk werd later bekroond met de Nobelprijs voor de Geneeskunde (2008) en vormde het startpunt van een revolutie in de bestrijding van HPV-gerelateerde ziekten.

Doorbraak: van diagnose naar vaccin

Na de ontdekking van het verband tussen HPV en kanker kwam de ontwikkeling van betrouwbare testmethodes en vaccins in een stroomversnelling. In de jaren ’90 werden de eerste screeningsprogramma’s uitgerold, waarbij vrouwen werden getest op afwijkende cellen in de baarmoederhals. Maar dat was reactief wat als je het virus vóór die fase kon tegenhouden?

Dat leidde tot de ontwikkeling van het eerste HPV-vaccin, Gardasil, dat in 2006 op de markt kwam. Later volgde Cervarix. Deze vaccins beschermen tegen de meest gevaarlijke types van het virus en hebben al tienduizenden levens gered. Steeds meer landen, waaronder Nederland en België, bieden vaccinatie aan jongeren aan inmiddels ook aan jongens, want HPV raakt niet alleen vrouwen.

“Met de billen bloot bij de dokter, of een SOA-test halen in een overvolle apotheek? Dat moet toch anders kunnen!”
0 +

Het verband met kanker: meer dan alleen baarmoederhalskanker

HPV wordt vaak geassocieerd met baarmoederhalskanker, maar dat is niet het hele verhaal. Het virus kan ook leiden tot andere vormen van kanker, zoals:

  • Anuskanker

  • Keel- en mondkanker

  • Peniskanker

  • Vagina- en vulvakanker

Ook deze kankers ontstaan vaak jaren nadat iemand besmet is geraakt. Dat maakt HPV zo verraderlijk: je merkt er meestal niets van, tot het te laat is. Daarom is preventie en tijdige opsporing zo belangrijk.

Testen op HPV: laagdrempelig en geruststellend

Gelukkig hoef je niet te wachten op klachten om actie te ondernemen. Bij Ikwilvanmijnsoaaf.nl bieden we toegankelijke thuistests waarmee je eenvoudig kunt controleren of je een soa heb waaronder HPV. Onze tests zijn discreet verpakt, snel geleverd en worden geanalyseerd in een ISO-gecertificeerd laboratorium.

Heb je een positieve uitslag? Geen zorgen. Onze BIG-geregistreerde artsen staan voor je klaar met persoonlijk advies, en we zorgen dat je  indien nodig snel een passende behandeling kunt starten via onze partner, Apotheek De Bosrand. Zo blijft het niet bij testen, maar ben je ook verzekerd van zorg en ondersteuning.

Seksuele gezondheid zonder schaamte

De geschiedenis van HPV laat zien hoe belangrijk kennis, onderzoek en voorlichting zijn. Waar het virus ooit onbekend en onbegrepen was, is er nu een scala aan middelen om jezelf te beschermen van vaccinatie tot betrouwbare thuistests. Maar het begint bij bewustwording.

Bij Ikwilvanmijnsoaaf.nl geloven we dat seksuele gezondheid geen taboe mag zijn. Of je nu wilt testen na een spannende ontmoeting, of gewoon je gezondheid serieus neemt: wij zijn er voor je. Anoniem, betrouwbaar en zonder oordeel.

Tot slot: blijf geïnformeerd en bescherm jezelf

HPV is geen reden voor paniek, maar wel voor oplettendheid. Dankzij jaren van onderzoek weten we nu hoe we het virus kunnen opsporen, voorkomen en behandelen. En dat is een enorme stap vooruit.

Wil je weten of jij risico loopt op HPV of een andere soa? Doe een test, praat erover, en neem je gezondheid serieus zonder schaamte. Want seksuele gezondheid is gewoon gezondheid. En jij verdient duidelijkheid, zonder drempels.

Veelgestelde vragen over de geschiedenis van HPV

HPV werd al in de vroege 20e eeuw bestudeerd in verband met wratten, maar het duurde tot de jaren ’70 voordat het virus serieus in verband werd gebracht met kanker.

De Duitse viroloog Harald zur Hausen ontdekte begin jaren ’80 dat bepaalde typen HPV zoals HPV-16 en HPV-18 een directe rol spelen bij het ontstaan van baarmoederhalskanker. Hij kreeg hiervoor in 2008 de Nobelprijs voor de Geneeskunde.

Lange tijd werd gedacht dat een ander virus, zoals herpes, de boosdoener was. Pas met nieuwe technieken in de jaren ’70 en ’80 kon men HPV-typen identificeren in kankercellen en het verband aantonen.

De isolatie van HPV-16 en HPV-18 in menselijke kankercellen was een baanbrekend moment. Dit toonde voor het eerst aan dat een seksueel overdraagbaar virus direct betrokken kon zijn bij kankerontwikkeling.

In 2006 werd het eerste HPV-vaccin, Gardasil, goedgekeurd en op de markt gebracht. Dit vaccin beschermt tegen de gevaarlijkste HPV-typen en markeerde een grote stap in kankerpreventie.

Doordat we meer begrijpen over hoe het virus zich gedraagt en verspreidt, zijn er gerichte thuistests ontwikkeld. Zo kun je nu via platforms als Ikwilvanmijnsoaaf.nl eenvoudig en veilig testen op HPV iets wat jaren geleden nog ondenkbaar was.

Heb je vragen? Neem gerust contact met ons op!

Staat je vraag en antwoord er niet tussen dan kun je altijd contact met ons opnemen. Onze experts helpen je dan graag verder en adviseren je zodat jij de juiste keuze kunt maken!

“Ook als je een positieve uitslag van een andere aanbieder hebt ontvangen, helpen wij je met een effectieve behandeling”

Al ruim

0 +

kregen duidelijkheid met onze thuistesten

Al

0 +

klanten kregen
via ons een behandeling

Vergelijk ons met andere aanbieders

GGD
Huisarts
Ikwilvanmijnsoaaf.nl
Overige aanbieders
Tarieven
Gratis
175,-
69,-
99,-
Thuistest
Vandaag besteld, direct testen
Binnen 24 uur uitslag bekend
Behandeling bij positieve test
Testen op SOA’s
Consult
Consult
Chlamydia, Gonorroe, Trichomonas & Mycoplasma
Chlamydia & Gonorroe

SOA Kennisbank

Winkelwagen
Scroll naar boven

Niet zeker welke SOA-test je nodig hebt?

Doe onze gratis SOA Quiz en weet het in 2 minuten!

Voorkom fouten en kies zeker weten de juiste test. Je staat er niet alleen voor. Wij helpen je kiezen.