Wanneer kies je voor een HPV-zelftest?
HPV (Humaan Papillomavirus) is een van de meest voorkomende virussen ter wereld. Hoewel de meeste infecties vanzelf verdwijnen, kunnen sommige typen ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals genitale wratten en kanker. Vraag jij je af of je besmet bent? Lees verder en ontdek wat je moet weten over HPV.
Wanneer kies je voor een HPV-zelftest? Alles wat je moet weten
Steeds meer mensen ontdekken de voordelen van een HPV-zelftest. Je kunt op je eigen moment testen, het is betrouwbaar en je hoeft er de deur niet voor uit. Maar wanneer is het eigenlijk slim om voor een thuistest te kiezen in plaats van naar de huisarts te gaan? En voor wie is deze test bedoeld?
Bij Ikwilvanmijnsoaaf.nl vinden we het belangrijk dat je heldere keuzes kunt maken als het gaat om je gezondheid. Daarom leggen we je in dit artikel uit wanneer de HPV-zelftest het meest geschikt is.
Wat is een HPV-zelftest?
De HPV-zelftest is een thuistest waarmee je nagaat of je op dit moment besmet bent met een hoogrisico-type van het humaan papillomavirus (HPV). Dit virus wordt overgedragen via seksueel contact en kan op langere termijn celveranderingen veroorzaken. In sommige gevallen leidt dit tot baarmoederhalskanker.
Bij deze test ontvang je een discreet pakketje thuis, neem je zelf een monster af met een wattenstaafje en stuur je dit naar een gecertificeerd laboratorium. Je ontvangt de uitslag enkele dagen later via een beveiligde omgeving.
Wanneer is een HPV-zelftest een goede keuze?
1. Je bent tussen de 25 en 30 jaar
In Nederland begint het bevolkingsonderzoek pas bij 30 jaar. Toch komt HPV ook voor bij jongere vrouwen. De HPV-zelftest is dan een handige manier om zelf zekerheid te krijgen, zonder te hoeven wachten op een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek.
2. Je hebt wisselende seksuele contacten
Bij meerdere partners neemt het risico op een HPV-infectie toe, zelfs als je veilig vrijt. Het virus wordt gemakkelijk overgedragen via huid-op-huidcontact. Regelmatig testen helpt om vroegtijdig te ontdekken of je besmet bent.
3. Je wilt checken of een eerdere infectie is verdwenen
Heb je eerder positief getest op HPV? Dan wil je misschien weten of je lichaam het virus inmiddels heeft opgeruimd. Een herhalingstest via Ikwilvanmijnsoaaf.nl biedt dan snel duidelijkheid.
4. Je stelt een uitstrijkje liever uit
Een bezoek aan de huisarts voor een uitstrijkje kan ongemakkelijk aanvoelen. Voor wie liever zelf controle houdt, is de HPV-zelftest een laagdrempelig alternatief dat je in je eigen omgeving uitvoert.
5. Je hebt geen klachten, maar wilt zekerheid
HPV veroorzaakt zelden klachten. Dat maakt het juist belangrijk om je preventief te testen. De HPV-zelftest helpt je om vroeg op te sporen of er sprake is van een besmetting, nog voordat er problemen ontstaan.
Wanneer is een HPV-zelftest minder geschikt?
Soms is het beter om toch een test bij de huisarts te doen. Bijvoorbeeld in deze situaties:
Je hebt klachten zoals ongewone afscheiding of bloedverlies
Je bent onder behandeling voor afwijkingen aan de baarmoederhals
Je arts adviseert aanvullend celonderzoek
De HPV-zelftest toont alleen de aanwezigheid van het virus aan. Het onderzoekt niet of er al celveranderingen zijn opgetreden.
Hoe betrouwbaar is de HPV-zelftest?
De HPV-zelftest van Ikwilvanmijnsoaaf.nl wordt geanalyseerd in een ISO-gecertificeerd laboratorium met behulp van PCR-technologie. Deze methode detecteert het DNA van het virus zeer nauwkeurig.
Zolang je het monster zorgvuldig afneemt volgens de instructies, is de test net zo betrouwbaar als een test bij de huisarts.
Wat gebeurt er bij een positieve uitslag?
Een positieve uitslag betekent dat er een hoogrisico-type HPV in je lichaam aanwezig is. Dit betekent niet dat je kanker hebt. In veel gevallen ruimt je lichaam het virus binnen enkele maanden zelf op.
Je krijgt persoonlijke uitleg en advies van een BIG-geregistreerde arts. Vaak is het advies om de test na zes tot twaalf maanden te herhalen. Bij aanhoudende aanwezigheid van het virus kan er aanvullend onderzoek nodig zijn.
Samenvatting
De HPV-zelftest is een slimme keuze voor iedereen die op een laagdrempelige manier meer wil weten over zijn of haar seksuele gezondheid. Je kiest voor de HPV-zelftest als je:
Tussen 25 en 30 jaar bent
Regelmatig wisselende partners hebt
Eerder positief getest bent en opnieuw wilt testen
Een uitstrijkje liever vermijdt
Geen klachten hebt maar wel zekerheid wilt
Bij klachten of medische voorgeschiedenis is een bezoek aan de huisarts een betere keuze.
Check je gezondheid vandaag!
Laat Chlamydia je gezondheid niet beïnvloeden. Doe een SOA-test, bescherm jezelf en neem actie.
Veelgestelde vragen over het kiezen voor een HPV-zelftest
Wanneer kies je voor een HPV-zelftest? Ikwilvanmijnsoaaf.nl beantwoordt al je vragen over het juiste moment en de voordelen van thuis testen.
Voor wie is een HPV-zelftest bedoeld?
De HPV-zelftest is geschikt voor vrouwen vanaf 25 jaar, zeker als je niet in het bevolkingsonderzoek valt of je vaker wilt testen.
Waarom zou ik voor een zelftest kiezen en niet voor een uitstrijkje?
Een zelftest is discreet, snel en comfortabel. Je hoeft geen afspraak te maken en test in je eigen omgeving, zonder lichamelijk onderzoek.
Kan ik ook testen zonder klachten?
Ja, juist dan is het verstandig. HPV geeft vaak geen symptomen. Een zelftest helpt je om vroeg risico’s op te sporen.
Wat als ik eerder positief getest ben?
Dan kun je via Ikwilvanmijnsoaaf.nl eenvoudig een herhalingstest doen. Zo weet je of het virus nog in je lichaam aanwezig is.
Helpt Ikwilvanmijnsoaaf.nl bij een positieve uitslag?
Ja. Je krijgt professionele begeleiding van een arts. Samen bespreken we of herhaling of doorverwijzing nodig is.
SOA kennisbank
Heb ik Gonorroe?
Gonorroe is een infectie die zowel mannen als vrouwen treft, zich nestelend in de slijmvliezen van de penis, vagina, mond, keel, en anus.
Lees meer over Gonorroe
Heb ik Mycoplasma?
Mycoplasma genitalium is een bacterie die kan worden overgedragen via seksueel contact en die verantwoordelijk kan zijn voor (SOA’s)
Lees meer over Mycoplasma
Heb ik Trichomonas?
Trichomonas is een veelvoorkomende en behandelbare seksueel overdraagbare infectie (SOA) die wordt veroorzaakt door de parasiet Trichomonas vaginalis.
Lees meer over Trichomonas
Heb ik HPV?
HPV is een veelvoorkomend virus dat in sommige gevallen genitale wratten of kanker kan veroorzaken.
Lees meer over HPV
Heb ik Syfilis?
Syfilis is een seksueel overdraagbare aandoening die ernstige gezondheidsproblemen kan veroorzaken als het niet wordt behandeld.
Lees meer over Syfilis
Heb ik HIV?
HIV is een virusinfectie die het immuunsysteem aantast en onbehandeld kan leiden tot AIDS.
Lees meer over HIV
Heb ik Hepatitis B?
Hepatitis B is een leverinfectie die wereldwijd miljoenen mensen treft en ernstig kan zijn.
Lees meer over Hepatitis B
Heb ik Hepatitis C?
Hepatitis C wordt de ‘stille epidemie’ genoemd omdat veel mensen niet weten dat ze geïnfecteerd zijn.
Lees meer over Hepatitis C